West Ham United

Op vrijdag 30 juli 2004 bereiden we ons voor op een voetbalgek weekend. In de grafitty gaan we genoeg drank koud zetten en spreken we met Lieve het verloop van de plannen af. Morgen zullen we om 6 uur vertrekken, dus moeten we vanaf 5 uur in het café terecht kunnen. Uiteraard blijft ondergetekende ’s avonds nog even plakken tijdens de vrijdagavond house, zodat er weinig nachtrust overblijft.

Om 5 uur komen we toe in het café om de koelboxen in te laden en de inschrijvingen te doen. Door een verkeerde tijdsbeoordeling van de busmaatschappij, zullen de mannen van Leuven met een andere bus afgehaald worden en naar een tussenpunt gebracht worden, waar ze op onze bus kunnen overstappen. Uiteindelijk zijn we rond 6.15 compleet: 31 supporters op weg naar de eerste Engelse vriendschappelijke wedstrijd sinds jaren. Om 7.15 heeft de eerste Leuvense supporter prijs: bier na medicijnen is niet de goeie combinatie! Op de boot zijn niet veel andere supportersbussen terug te vinden: ofwel is er weinig belangstelling voor deze match ofwel zitten we een boot later dan de rest. De jongeren kruipen bij elkaar, de ervaren rotten van Leuven kruipen bij elkaar en de ervaren rotten van ons eveneens: ideaal om de contacten over de supportersclubs heen wat aan te halen. Bij aankomst aan het West-Ham stadion, hebben we niet vele tijd meer over om iets van de wijk te zien. We gaan op zoek naar een café, waar we als Anderlechtfans welkom zijn, of naar iets waar we nog snel iets kunnen eten.

Wanneer we het stadion binnenkomen, zien we dat een pak Anderlechtsupporters de oversteek gemaakt hebben: we zijn zeker met 1500. We laten ons vocaal gelden en de Engelsen naast ons zijn duidelijk onder de indruk. Beide ploegen hebben er veel zin in en zijn zinnens er een echt spektakelstuk van te maken. Mbo is in supervorm, wat ons het beste voor het komende seizoen doet vermoeden. Bovendien vallen we al in de eerste helft met 10 man: belachelijk om voor dergelijke fout in een vriendenwedstrijd een rode kaart te trekken. Uiteindelijk eindigt de wedstrijd op een spectaculaire 4-4 en wint Anderlecht de trofee met de penalty’s.

Aangezien alle drank in de koffers moest van de Engelse bobby’s, kunnen we pas enkele tientallen kilometers verder de drank weer naar boven halen. In een recordtempo wordt de achterstand weggewerkt en ook op de boot wordt aan een goed tempo lustig verder gedronken. Albert van Leuven moet worden ondersteund om weer naar de bus te geraken, waarna hij een hilarische versie van “Countryroads” vertolkt. Ik probeer op de terugrit wat te slapen, maar veel kans krijg ik daar niet toe. Wanneer we rond half 4 aan het café van de supportersclub van Leuven aankomen, is Albert met geen stokken wakker te krijgen. De brave man ligt op de vloer tussen de achterbank en de bank ervoor. Na een legendarisch kwartier Albert-wakker-maken, kunnen we uiteindelijk verder naar Keerbergen. Het is 5 uur wanneer al de lege bakken en koelboxen weer van de bus en uitgesorteerd zijn. Dat wil zeggen dat we nog 2 uurtjes kunnen slapen vooraleer we weer op moeten voor het tweede luik van ons weekend.

Gelukkig heeft mijn pa op zaterdag een deel van onze drank bij mij thuis gekoeld. Ook hij is zondagmorgen vroeg uit de veren om mij te helpen alle drank in de koelboxen te krijgen en de overschot op de aanhangwagen te laden. Omstreeks 8 uur arriveren we aan ons café, waar Lieve net gedaan heeft met kuisen van de avond voordien. De 2 bussen komen aan en het eerste deel van de drank wordt op de bus gehesen. De eerste bus vertrekt naar Leuven om de mannen van Leuven op te halen. Daarna laden we de drank op de tweede bus en beginnen aan de inschrijvingen voor de mannen van Keerbergen. Op d eparking van Minderhout vinden beide bussen elkaar terug en pikken we nog een deel supporters op. De buskolonne is nu compleet en 102 Anderlechtsupporters zijn op weg om Ajax gaan aan te moedigen op het Amsterdam Tournament. We komen ’s middags in Amsterdam aan en trekken de stad in. We zetten ons op een terras op het Leidseplein tussen de Ajax- en Liverpoolsupporters. In de late namiddag trekken we naar het Ajax supportershome waar we een praatje slaan met de bevriende Ajaxsupporters. In het vak zitten we in de buurt van een 20-tal Liverpoolsupporters, waar we ons enorm mee vermaken. De wedstrijden zijn niet om over naar huis te schrijven, maar we zijn hier toch nog maar eens geweest.

Moe maar voldaan kruipen we weer de bus op, naar huis. Omstreeks 4 uur ’s nachts hebben we net gedaan met het uitsorteren van de lege bakken van onze bus, wanneer ook de tweede bus nog arriveert. Een uurtje later kunnen we eindelijk gaan recupereren van een geslaagd voetbalgek weekend.

Op naar de echte Europese matchen!

SC PURPLE HAZE INFO
E-mail: info@sc-purplehaze.be
Inschrijvingen: - Tina Brasseur
  (+32 493 51 74 07)
  - Online
Rekening (NIEUW!): BE22 1430 9342 5047
Vertrekpunt: Sporthal Keerbergen
  Putsebaan 103
  3140 Keerbergen