Lille

Zo tevreden en zelfs gelukkig ik was met de organisatie van de uitwedstrijd naar Milan, zo ontevreden ben ik over de organisatie van de uitwedstrijd naar Lille.
Alle regels worden flagrant aan de laars gelapt en betalingen komen veel te laat binnen.
Op de sluiting van de inschrijvingsperiode was de helft van de aanvragen nog niet betaald.
Voor de 41 beschikbare tickets waren slechts 19 voorschotten betaald.

Uiteindelijk dienen zich veel meer mensen aan dan de 41 beschikbare plaatsen.
We vertrekken richting Lens met 56 mensen aan boord.
De politie van Anderlecht vraagt ons samen te komen aan de afrit van Lens, vanwaar wij verder geëscorteerd zullen worden.
Op de parking moet alles wat met drank te maken heeft de koffer in. De koffer puilt uit, maar we krijgen alles weggestoken.
In Lens aangekomen, vindt de CRS het nodig dat alles wat met bier te maken heeft in een grote container geplaatst wordt in plaats van in de koffer van de bus.
Na de 5e bus zit de container al propvol.
Wij trekken de “stad” in om de resterende 3 uur tot de wedstrijd door te brengen.

Wanneer enkele anderen en ik terug het stadion binnenwandel, staan enkele bestuursleden en leden bij de container.
Onze koelboxen moeten weer de bus in.
Terwijl Duts en ik de chauffeur gaan halen, hebben de anderen blijkbaar geregeld dat het bier en de koelboxen na de match weer de bus op mag.
Anderen beweren dat het voor de match moet.
Onduidelijkheid troef, van de grote groep die er stond, staan er nog 5.
We besluiten binnen te gaan.
De CRS vindt het nodig om 3 controles te doen en laat alles tergend traag verlopen, waardoor minstens 500 mensen dreigen te laat binnen te komen.
Er wordt een charge ingezet om binnen te geraken, maar de CRS mept op alles wat beweegt met enkele gewonde Anderlechtfans tot gevolg.

Uiteindelijk geraakt iedereen van Purple Haze op tijd binnen om de aftrap te kunnen zien.
Waar in België beweerd werd dat dit de beste match van Anderlecht in deze CL-campagne was, zien de supporters ter plaatse een heel andere wedstrijd.
Anderlecht krijgt zelden een degelijke aanval in elkaar geknutseld en mag blij zijn dat het geluk aan onze kant is.
Uiteindelijk behalen we een 2-2 gelijkspel na 2 treffers van Mbo Mpenza.
Teleurgesteld druipen we weer af naar de bus.

Ik ga met enkele leden dadelijk naar de container waar we onze drank in moesten steken.
Tot onze grote verbazing is de container weg.
De commandant van de CRS-sectie weet niet waar de container naartoe gebracht werd.
Na veel overleg en aandringen krijgt de CRS-sectie het op de heupen en mogen we niet meer in gesprek gaan met de commandant.
We zoeken de Belgische flikken.
Zij staan met zijn 4-en afzijdig in een hoekje het tafereel te aanschouwen.
Ik stap erop af en leg hen het probleem uit.
Zij beweren dat ze geen invloed hebben op de Franse flikken, dat ze niets voor ons kunnen doen en weigeren zelfs de moeite te doen om met hun perfecte tweetaligheid én de politiefunctie het gesprek aan te gaan met de commandant.
Alleen Marc Torsin van Ticketing is van goede wil en doet al het mogelijke om ons te helpen onze spullen terug te vinden.
We houden de hele colonne bussen op en gaan buiten opnieuw in discussie met de commandant, die uiteindelijk een beetje moeite wil doen om te achterhalen waar ze met onze spullen naartoe zijn.
Geen succes echter en we worden verzocht om de bus op te stappen en te vertrekken.
Wij houden voet bij stuk en weigeren te vertrekken zonder drank.
Een 15-tal Franse (!) stewards komt kijken om uit te vissen wat het probleem is.
Uiteindelijk is er 1 steward die ons kan vertellen dat onze spullen naar een depot van de stad Lens zijn gebracht en dat wij hem de dag nadien mogen contacteren om te kijken wat er dient te gebeuren.
Met deze verse tegenslag stappen we de bus op, wordt er nog gebeld met Patrick Crabbe (hoofdspotter voetbalcel Anderlecht – BOB ), die ons vlakaf zegt dat we onze spullen zo goed als zeker kwijt zijn.
Marc Torsin blijft als enige achter op de parking en tracht voor ons nog 1 en ander uit te vissen.
Het wordt een droge terugrit.

De volgende dag druk heen en weer getelefoneer tussen de bestuursleden en tussen Avatar en Lens.
De patron van het depot belooft uit te zoeken waar onze spullen naartoe zijn, al kan hij ons wel vertellen dat er een container in beslag genomen spullen was binnengebracht door de politie en dat na navraag bij de politie werd gezegd dat deze goederen mochten vernietigd worden.
We vallen uit de lucht (hoezo in beslag genomen? Op basis waarvan?), maar kunnen niets anders doen dan het beloofde telefoontje van de volgende dag af te wachten.

Toch nog enigszins goed nieuws: de koelboxen werden in goede staat teruggevonden, van de drank geen spoor (rarara in wie zijn kelder die drank terecht gekomen is).
Pedro en Avatar huren een bestelwagen en gaan naar Lens om onze goederen op te pikken.
Naast de koelboxen trachten zij ook nog te achterhalen of we onze drank kunnen recupereren.
Een zoveelste Franse leugen wordt opgedist, want alle flesjes zouden kapot gegaan zijn bij het optakelen van de container: Ofwel heeft de Franse politie onze koelboxen proper gemaakt in afwachting van onze komst, ofwel breken in Frankrijk volle flesjes bier zonder glasscherven en plakkerig bier achter te laten… Kiest u zelf maar.
Verder aandringen levert op dat in beslag genomen goederen die verwijderd worden naar een speciaal terrein afgevoerd worden.
Wanneer onze 2 pioniers aanstalten maken om dit terrein op te zoeken, wordt hen dit ten stelligste afgeraden wegens de drukte van vrachtwagens en de file om dit terrein te kunnen betreden.
Ze snappen dat verder proberen geen zin meer heeft en keren met 7 koelboxen weer naar huis.
Toch een aanzienlijke som investeringen die we alsnog konden redden.

Bij thuiskomst blijkt dat er toch 1 koelbox is verdwenen: de Franse vrije tijd – vissers van de politie kunnen er maar goed mee zijn.
Op Anderlecht wordt nog eens geïnformeerd over de stappen die kunnen ondernomen worden en wordt Marc Torsin eveneens bedankt voor alle moeite die hij als enige official voor ons heeft willen doen.
Tegelijkertijd wordt deel ik hen mee dat alle medewerking met de Brusselse BOB tot nader order wordt stopgezet.
Wij staan open voor dialoog, houden ons als 1 van de weinige clubs aan de gemaakte afspraken (wij zijn de enige die het alcoholverbod in Brugge 2005 gerespecteerd hebben, onze drank stond in de koffer in Standard terwijl menig supportersclub met de koelboxen aan boord in Standard aankomen), maar dan verwachten wij ook actie in de andere richting wanneer wij ongewild problemen hebben.

De mensen die de Lens/Lille-historie van kortbij hebben meegemaakt (Pedro, Avatar en ik) worden aangewezen om naar de officiële supportersvergadering van 4 december te gaan om onze mening en frustraties op tafel te smijten.
Voor deze ene keer stem ik toe om mee te gaan.
Uiteraard wordt de vergadering enkele dagen voor 4 december afgelast om ongekende redenen… Rarara…

Toch wil ik onze leden bedanken voor het vertrouwen in ons bestuur na de 2 (voor sommigen 3) Europese verplaatsingen waarbij één en ander in de soep gelopen is.
Jullie begrepen dat dit volledig buiten de wil van het bestuur om gebeurd is, dat wij geen enkele maatregelen hadden kunnen treffen om dit te voorkomen en bespaarden ons van een nog groter “schuldgevoel” van onze kant door deze tegenslagen zonder gemor te aanvaarden.

Zeer teleurgesteld,

Bert

SC PURPLE HAZE INFO
E-mail: info@sc-purplehaze.be
Inschrijvingen: - Tina Brasseur
  (+32 493 51 74 07)
  - Online
Rekening (NIEUW!): BE22 1430 9342 5047
Vertrekpunt: Sporthal Keerbergen
  Putsebaan 103
  3140 Keerbergen