Benfica Lissabon

Om in de Champions League 2004-2005 te geraken, moeten we ons zien te kwalificeren tegen het Portugese Benfica Lissabon. Al een week na de loting moeten we de verplaatsing naar Lissabon maken, dus erg veel tijd om alles te regelen, hebben we niet. Bovendien is het onze eerste verplaatsing die we niet met de bus zullen maken, dus doen we beroep op een reisbureau in de buurt. De prijzen vallen duur uit en onervaren als we zijn (en het weinige verlof dat Pedro heeft) kiezen we voor een formule met 1 overnachting. Landen doen we welgeteld 1 uur voor de wedstrijd.

Voor de eerste keer in mijn leven kruip ik een vliegtuig in. Naast mij zit Yves, die angst heeft om te vliegen. Ik zit toch ook nerveus in mijn stoeltje: is het de angst om te laat te komen voor de wedstrijd of is het vliegangst? Virgin respecteert de vooropgestelde uren en bijgevolg landen we tijdig in Lissabon. We lopen met z’n drieën de luchthaven uit om in de eerste de beste taxi te duiken, die ons naar het stadion moet brengen. De man spreekt geen letter Frans, Engels, Spaans of Italiaans, hij begrijpt enkel en alleen het woord “Benfica”. Daarnaast beschikt de man over een achteruitkijkspiegel van 30 cm. Yves is ofwel nog nerveus van de vlucht ofwel van de rijstijl van de chauffeur als hij plots met een bruuske beweging de achteruitkijkspiegel verticaal zet: met een uitgestreken gezicht wordt hij weer in de juiste positie gebracht. 20 minuten voor de wedstrijd arriveren we aan het stadion: Ideaal! Blijkbaar had Benfica niet verwacht dat er supporters zouden meereizen, want in allerijl wordt een vak ontruimd om de Brusselse gasten in te deponeren. Een 150-tal vaste gezichten hebben de verplaatsing gemaakt. It ain’t about the numbers en de sfeer zit er gelijk goed in. De spelers horen ons alleszins tijdens de opwarming en groeten de meegereisde fans.

Wanneer beide teams het terrein opkomen, wordt er gevraagd om stilte. Uiteraard verstaan wij geen letter Portugees en snappen we pas aan het rechtstaan van de Portugezen dat er blijkbaar om stilte gevraagd werd. Wij denken dat het om een minuut stilte voor een overleden persoon gaat als plots een kind van een jaar of 5 in de middencirkel “VICTORIA” door de micro bralt. Plots komt er een reuzengrote arend vanuit de nok van het stadion neergedaald, waarna hij op de arm van de man naast het kind landt. Een immens applaus en gejuich stijgt op uit de tribunes: we zijn er klaar voor.

Anderlecht voetbalt zeer goed mee en krijgt zelfs de beste kansen, maar het is Benfica dat uiteindelijk de wedstrijd wint. Via een afstandschot vanop 25 à 30 meter wordt Zitka verschalkt. We hadden de klus hier kunnen klaren en in tegenstelling tot vele “gedupeerde” VT4-kijkers (VT4 slaagde erin meer dan de helft van de wedstrijd niet te kunnen uitzenden) hebben wij gezien dat Benfica te pakken is. De 62.000 aanwezige supporters moeten allemaal door 1 en dezelfde uitgang naar buiten en wij moeten voor middernacht zien in te checken in ons hotel. Iets na elven hebben we uiteindelijk een taxi te pakken en kunnen we op weg naar ons hotel. Net op dat moment raakt het nieuws bekend dat Sergio Conceiçao voor Standard getekend zou hebben. We vragen onze chauffeur zijn mening en via gebarentaal maakt hij ons duidelijk dat we hem niet moeten vrezen: het is een dikzak en hij is lui, gebaart de man. Tuurlijk, wat zou Standard ànders kopen? Daarnaast is de man er heilig van overtuigd dat Benfica de zaak zal redden in Brussel en dat wij eraan zijn voor de moeite. 10 voor 12 arriveren we aan ons hotel, net op tijd om in te checken. De gasten van Leuven laten ons weten waar de best gekende medesupporters hun avondmaal zullen nuttigen, dus nemen we de metro recht tegenover ons hotel naar het ons meegedeelde metrostation. De Portugese spaghetti wordt getest en wordt eetbaar bevonden. De supporters die hun huiswerk gemaakt hebben, weten dat we in Bairro Alto terecht kunnen om het nachtleven in te duiken. Omdat de groep zo omvangrijk is, besluiten we te voet naar daar te trekken. Onderweg worden echter steeds vaker taxi’s gestopt, zodat de groep aanzienlijk uitdunt. Wij blijven te voet verder trekken en uiteindelijk ligt de bewuste straat achter een steile weg bergop. De Portugezen hebben hier zelfs speciaal een soort treintje geïnstalleerd om de mensen naar boven en beneden te brengen. Op dit uur werkt dat echter niet meer, zodat we ook deze hindernis nog te voet moeten nemen. Pedro komt hijgend boven en heeft effectief 4 minuten nodig om weer bij adem te komen. Diegenen die de taxi’s genomen hebben, hebben al een cafeetje ingepalmd en staan ons aan de deur op te wachten. SUPERBOCK is het bier dat we moeten hebben en dat is er in overvloed. Een klein bruin café met harde rock vol paarswitte fans die het bier rijkelijk laten vloeien: Ambiance! Uiteindelijk worden zelfs Vlaamse klassiekers uit de kast gehaald met bijhorend dansje voor “Laat het gras maar groeien”. Het kost iemand van de SC van Zwevegem bijna zijn vingers. Om ene uur of 4 achten we het mooi geweest en keren we terug naar ons hotel… wat op slechts 500 meter van Bairro Alto blijkt te liggen… we hebben daarstraks verdorie een halve marathon gelopen!!

Na een heerlijke nachtrust in een comfortabel dubbelbed en een verkwikkende douche, trekken we de stad in. Eerst bezoeken we weer het stadion van Benfica, met het standbeeld van Eusebio, en recht tegenover het stadion ene indrukwekkend shoppingcenter: het telt maar liefst 7 etages en op de bovenste etage is een half pretpark, inclusief rollercoaster, terug te vinden. Ineens een ideale gelegenheid om ene hapje te eten alvorens verder de stad in te gaan. We bezoeken ook nog het stadion van Sporting Lissabon alvorens we weer naar huis vertrekken. Bij thuiskomst belooft Chelle ons plechtig dat hij nooit nog op tv zal vertrouwen en ons voortaan op elke trip zal vergezellen. Genoteerd.

Ongetwijfeld de duurste 23 uur van ons leven!

SC PURPLE HAZE INFO
E-mail: info@sc-purplehaze.be
Inschrijvingen: - Tina Brasseur
  (+32 493 51 74 07)
  - Online
Rekening (NIEUW!): BE22 1430 9342 5047
Vertrekpunt: Sporthal Keerbergen
  Putsebaan 103
  3140 Keerbergen