Ajax Away

Na de winst van Anderlecht thuis tegen Split en de overwinning van Zenit in Athene, mogen we ook na de winter nog meedoen in de Europa League.

Vol ongeloof staar ik naar mijn scherm als de volgende tegenstander van Anderlecht verschijnt. Voor het 2e jaar op rij moeten we het opnemen tegen onze broederclub uit Amsterdam.  Wat volgt zijn tientallen smsjes met de woorden: “verdomme, kut, klote, pfffffff, kanker” en dies meer.  Voor de organisatie kunnen we uiteraard teruggrijpen naar het plan van een seizoen eerder.  Alleen is de belangstelling nu nog groter dan vorig jaar: het is deze keer dan ook alles of niets. Dat maakt dat we dit jaar 2 bussen kunnen inleggen en dat de gebruikelijke groep, net als vorig jaar, vooruit zal reizen.

In tegenstelling tot vorig jaar, wordt besloten om rechtstreeks naar Amsterdam te rijden in plaats van eerst te verzamelen.  Er wordt een uur van aankomst in het hotel  vooropgesteld en ieder kan naar goeddunken zijn reisje regelen.  Ik pik mijn passagiers op en stoppen nog even voor een heerlijke Belgische hamburger of braadworst vooraleer we naar Amsterdam vertrekken.  Een overenthousiaste Piekes ontregelt alweer met sprekend gemak mijn airco en radio: heel plezant.  Wij zijn de tweede auto die aan het hotel arriveert en blijkt dat de passagiers van de eerste auto er al in geslaagd zijn van de verkeerde kamers te nemen.  Wanneer dan nog eens mensen besluiten van de stad in te trekken, terwijl ik het laatste minibusje in de parking aan het loodsen ben, belooft het helemaal een leuke avond te worden: sfeer is goe!

Met enkele taxi’s gaan we naar het Leidseplein, waar een Ajax-delegatie ons zit op te wachten.  Er zijn nog niet veel Anderlechtsupporters, wat ertoe leidt dat we zowat alle Ajacieden om ons heen krijgen om een praatje te maken.  We praten bij met Ajacieden of Brusselaars, die we al een tijdje niet meer hebben gezien en genieten van onze biertjes.  Gezien de centrale ligging van het café, dienen we meermaals onze pot te spijzen.  Wanneer uiteindelijk alle Anderlechtfans zijn aangekomen, puilt het café uit en besluiten de Ajacieden ons nog andere kroegen te tonen.  Allemaal gezellige café’s, maar veel te klein voor zo’n grote groep te verwelkomen.  De groep valt uit elkaar en ieder zoekt zowat zijn eigen weg.  Wij belanden op het Rembrandtplein en duiken meteen het eerste danscafé binnen.  De muziek is goed, de mensen vriendelijk en de ambiance zit er al goed in, bovendien op korte wandelafstand van ons hotel.  De halve liters en de sterke drank vloeien rijkelijk tot de buitenwipper iedereen naar buiten werkt: sluitingstijd.  Er is geen tijd meer om nog een plasje te maken, iedereen moet weg.  Zo is het wel mooi geweest voor de eerste nacht en omstreeks 5 uur belanden we weer in het hotel.

’s Morgens vertrekken de 2 bussen vanuit Keerbergen en in de vroege namiddag zitten we met z’n allen in een kroeg op de wallen te genieten van sfeervolle meezingers. Hazes passeert uiteraard meermaals de revue en ook Elvis wordt niet vergeten. Daar krijgen de uitbaters ook weinig kans toe, want als het weer eens te lang duurt voor we de gewenste artiesten nog eens horen, zorgen we er wel voor dat ze weer te horen zijn.  We dwalen nog 1 keer door de wallen voor we tegen valavond het Rembrandtplein weer op gaan zoeken.  Daar verzamelen Ajax- en Anderlecht-supporters om samen de aanloop naar de wedstrijd te beleven.  Ajax kwam in Anderlecht al 0-3 winnen, dus de spanning voor deze wedstrijd is al ver te zoeken en de gemoedelijkheid blijft overheersen.

Alweer mag iedereen gratis de metro in en gaan we met z’n allen naar de Arena toe.  Daar is het echter snel afgelopen. Na amper 15 minuten staan we al 2-0 achter, dankzij doelpunten in geschenkverpakking.  Terwijl de supporters die met de bus gekomen zijn, nog moeten wachten op het eindsignaal, zitten wij bij de rust alweer in het centrum van de stad.  We gaan nog een hapje eten in een Argentinian steakbar, terwijl anderen de wallen by night nog eens gaan bezichtigen.  Na de maaltijd splitsen de groepjes zich op: sommigen gaan nog een glas drinken, anderen gaan naar huis, terwijl wij terugkeren naar het hotel.  De vermoeidheid slaat toe, al zal de ontgoocheling over de lamentabele prestatie ook wel een rol gespeeld hebben.

Op vrijdagmiddag keren we weer naar huis terug en lever ik iedereen weer netjes thuis af: dat daar omwegen langs Maastricht en ellenlange files bijhoren, nemen we er maar bij: al bij al hebben we ons toch weer kostelijk geamuseerd tijdens onze Europese trip.  Nu dan maar de titel pakken en volgend jaar hopelijk nog eens naar de Champions League.  Good luck Ajax in de rest van deze campagne.

SC PURPLE HAZE INFO
E-mail: info@sc-purplehaze.be
Inschrijvingen: - Tina Brasseur
  (+32 493 51 74 07)
  - Online
Rekening (NIEUW!): BE22 1430 9342 5047
Vertrekpunt: Sporthal Keerbergen
  Putsebaan 103
  3140 Keerbergen